3. EELISA Kerekasztal a Nők és Lányok Tudományos Világnapja alkalmából!

2024. január 26.

A BME is képviselteti magát az EELISA nemzetközi eseményén

Az EELISA szövetség a Nők és Lányok Tudományos Világnapjához kapcsolódóan szervezi meg “3rd EELISA Roundtable for the International Day of Women and Girls in Science” című online eseményét február 9-én.

A rendezvény a tavalyi “Parenting and STEM in the 21st Century: raising children, giving up science?” és a két évvel ezelőtt létrehozott “Women who make science happen” című rendezvények folytatása, amelynek keretében a nők tudományos kiválóságáról és fontos társadalmi szerepvállalásaikról értekeznek a szakemberek.

Az idei tematikus esemény gondolatindítója, hogy a történelem során állandósultak bizonyos sztereotípiák, melyek azt sugallják, hogy a nők inkább a humanista vagy művészeti tudományok iránt érdeklődnek. A nők STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) ágazatokban betöltött szerepéről szóló narratívák jelentősen befolyásolják nem csak a fenti területeken való részvételi lehetőségeket és tudományos-szakmai előmenetelt, de kulcsszerepet játszanak a pályaválasztás előtt álló fiatalok STEM tudományágakkal kapcsolatos döntéseikben is.

A 3. EELISA Kerekasztal olyan szereplőknek és kezdeményezéseknek kíván láthatóságot biztosítani az EELISA közösségekből, amelyeknek célja a fenti sztereotípiák megváltoztatása. A meghívott szakértők aktívan dolgoznak különböző workshopok, konferenciák és tematikus akciók teljesítésével, hogy a hallgatók, az oktatók és a társadalom egészének bevonásával változtathassák meg a nők tudományban betöltött szerepének jelenlegi státuszát, nyílt lehetőséget kínálva a jövő generációjának.

A Műegyetemet az eseményen Cséfalvay Edit, a BME GPK kutató oktatója, a 2018-as Nők a Tudományban Kiválósági Díj nyertese, a műegyetemi Lányok napja rendezvény kari szervezője képviseli.

Az esemény időpontja: 2024. 02. 09 | 9:30 AM – 10:00 AM

További információ és az esemény regisztrációs linkje ITT elérhető.

Our Latest News